Miért pont az Izlandi ló?

Miért pont az Izlandi ló?

Izlandon őshonos szívós, robusztus pónifajta, amely egy átlagos felnőttet épp olyan könnyen elbír, mint a gyerekeket. Kis testmérete ellenére inkább a lovak, mintsem a pónik között szokták emlegetni. Az izlandi lovak a három alapjármódon – lépés, ügetés, vágta – kívül még további kettővel rendelkeznek: a tölttel és a poroszkálással.

A mai izlandi ló a korábban Izlandra vitt észak- és közép-európai pónik és kislovak keresztezéséből alakult ki.

Az izlandi ló barátságos, tanulékony és könnyen kezelhető, emellett lelkes és magabiztos. Kisgyermekek alatt, vagy terápiás oktatásban is kiváló társ, emellett jól ugrik. Mivel Izlandon nincsenek ragadozók, az izlandi pónik nem mondhatók félősnek. Figyelmesek, felbecsülik a veszélyt és csak ezután cselekszenek.

TöltA három alapjármódon – lépés, ügetés és vágta – kívül még a tölttel (négyütemű gyorslépés), és passz-szal (poroszkálás) is rendelkeznek. A tölt és a poroszkálás nagyobb biztonságot biztosítanak az egyenetlen terepen.

A tölt lépéssorrendje ugyanaz, mint a lépésé, tiszta négyütemű jármód. Mivel hiányzik a lebegőfázis, a lovast nem rázza, hanem kellemesen ringatja. Ez a rendkívül kényelmes jármód tette az izlandi pónit annyira népszerűvé hazáján kívül is.peace

Az ivói Izlandi lovak lovarda Romániában elsőként kezdett el ezzel a különleges fajtával foglalkozni. A jelenleg 31 lóval üzemelő lovarda 2013 tavaszán üdvözölhette az első ott született kiscsikót. A csikók létszáma azóta is gyarapszik, viszont az izlandi ló későn érő típus, csak 4-5 éves korában érik meg a lovaglásra. Ugyanakkor nagyon hosszú életű és szívós fajta.