Cai islandezi?

Cai islandezi?

Pentru necunoscători sunt cai ca oricare alţii. În realitate însă, caii de rasă islandeză sunt total deosebiţi.

Istoria calului islandez a început în secolul al IX-lea, când insula Islanda a fost populată de colonişti norvegieni, nimeni alţii decât vikingii care au stăpânit mările în acele secole. Caii aduși de ei pe celebrele corăbii numite drakkare sunt strămoșii acestei specii robuste. Pe parcursul anilor, au sosit și ponei din Scoția și Irlanda. Viața fără cal în Islanda era de neconceput în acele vremuri. Vremea nefavorabilă, deseori extrem de urâtă, și drumurile dificile au făcut esențială folosirea unei specii de cai puternici și de încredere. Rasa cailor islandezi s-a dezvoltat într-o izolare deplină.

Pe continent, au devenit populari numai după Cel de-al Doilea Război Mondial. Oamenii au descoperit avantajele acestei specii de cai: temperamentul echilibrat, imunitatea ieșită din comun, puterea și personalitatea. Caii din rasa islandeză au o mărime mijlocie, sunt calmi şi liniştiţi şi au un mers comod, ceea ce îi face ideali pentru orele de călărie, pentru plimbări şi drumeţii călare, iar în ultima vreme și pentru cursele de cai.

Maeştrii pasului tolt

TöltO altă caracteristică a rasei este aşa numitul pas tölt, pas care îl au exclusiv caii islandezi şi care constă în faptul că, la un moment dat, calul are trei picioare simultan pe pamânt. În plus, de la un tempo foarte lent, calul islandez este capabil să-şi mărească în foarte scurt timp viteza până la galop. Datorită acestui mers, mişcarea cailor islandezi este legănată şi comodă pentru om, iar călăreţul se poate ţine uşor în şa.
„Să înveţi să călăreşti un cal islandez durează doar atât cât ai învăţa să mergi pe bicicletă. De la a treia oră de călărie, dacă eşti începător, poţi porni în excursii cu un însoţitor”, spun cei care au încercat deja oferta taberei de călărie de la Izvoarele, unde se află o herghelie formată din 31 cai islandezi. Aceştia au fost aduşi în Transilvania de către omul de afaceri Andras Albert, cel care s-a îndrăgostit iremediabil de această rasă de cai.peace

In Romania Manejul de Cai Islandezi din Izvoare (Ivo) a fost primul care a inceput sa se ocupe de acesta rasa speciala de cai. Manejul dispune de 31 cai importati din Islanda si Austria.